O punčkah

Punčke, ki jih izdelujeva, imajo svoj izvor v waldorfski pedagogiki, kjer jih imenujejo waldorfske punčke. Vendar se sami ne omejujeva le na waldorfsko pedagogiko, saj sva mnenja, da so kvalitetne igrače, predvsem zaradi poplave cenenih plastičnih igrač, v današnjem času zelo pomembne za vse otroke.

Izdelujeva več vrst punčk/igrač glede na starost otroka; vozlička, crkljančka, punčko in sončevo punčko. Lastnosti posameznih punčk in za katere starost so primerne, so opisane v posameznih zavihkih.

Pomembno je, da starostne omejitve ne vzamemo preveč dobesedno. Vsak otrok se začne igrati z določeno igračo, ko je notranje pripravljen. Po najinih izkušnjah so straši velikokrat razočarani, ko kupijo punčko, otrok pa se z njo ne igra. Zavedati se moramo, da se prava igra, kjer se otrok začne osebno povezovati z igračami, začne šele okvirno pri petih letih. Takrat otrok začne tudi z oblačenjem punčke, jo preobleče v spalno srajčko in jo da spat, za njo skrbi, ji kuha ipd. Nič ni narobe, če punčko kupimo nekoliko prej, pri tem pa se moramo le zavedati, da jo bo otrok posvojil šele, ko bo za to pripravljen.

Lahko pa se seveda tudi zgodi, da se otrok osebno ne naveže na punčko, temveč na kakšno drugo igračo, kot je medvedek, zajček, slonček… To igračo bo otrok nosil s sabo ko se bo čutil ogroženega, žalostnega…, punčka pa mu bo služila le za igro npr. šole, kjer bo punčka predstavljala učenko in podobno.

Punčke ki jih izdelujeva so narejene ročno, pretežno iz naravnih materialov. Glava, telo in okončine so narejeni iz posebnega, dvojno pletenega jersey-a kožne barve, polnjeni pa so iz čiste ovčje volne. Lasje so narejeni iz volne, moherja ali boucle volne (kodrasti videz).

Otrok je preteklost v nas. Otroci so naša prihodnost. Da bi počastili svojo preteklost in ustvarili lepšo prihodnost,
v sedanjosti trenutka, s spoštovanjem in ljubeznijo poskrbimo za naše otroke.