Nenavadna dogodivščina Trola Borka

Napisala: Gita Mateja de Laat
ilustrirala: Marija Mojca Vilar

Strani: 40
Format: 210 mm x 270 mm,
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2012
ISBN 961-93406-0-8

Primerno za otroke stare do 8 let.

Glavni junak zgodbe, kot je razvidno iz naslova, je trol Bork. Zgodba se začne z opisom Starega gozda, v katerem se življenje odvija v popolni harmoniji. Bitja, ki živijo v njem, opravljajo vsak svojo nalogo in s tem prispevajo k prijetnemu, lepemu in predvsem harmoničnemu življenju v gozdu.

Nekega dne pa v Stari gozd pride trol Bork. Nihče izmed prebivalcev gozda ne ve od kod se je vzel. In ker so troli, doma v Nordijski mitologiji, razgrajaška in celo hudobna bitja, tudi trol Bork v zgodbi prevzame vlogo, ki se prida njegovi naravi. Na različne načine začne razgrajati v Starem gozdu in nagajati njegovim prebivalcem. Kot tak, trol Bork stoji kot simbol za tisti del človekovega bitja, ki je pohlepen, zaverovan vase, omejen in nezmožen prepoznati harmoničnega poteka življenja v skupnosti znotraj katere se je znašel- človekov ego. Zaradi svoje omejenosti se niti ne zaveda škodljivosti svojega početja.

Nekaj časa je Borku razgrajanje dovoljeno, ko pa prestopi določeno mejo strpnosti gozdnih prebivalcev, se ti – natančneje cvetlični otroci - odločijo, da bodo njegovo razgrajanje ustavili. Vendar ne vedo kako, zato se po nasvet odpravijo k Materi Zemlji, modri stvariteljici vseh živih bitij. Mati Zemlja v zgodbi predstavlja tisto skrivnostno inteligenco v življenju, ki stoji visoko nad človekom, zato je njegovim očem skrita. Le-ta cvetličnim otrokom svetuje, naj za pomoč pokličejo dobro vilo Jasno.

Vila Jasna prihaja iz rodu vilincev. To so skrivnostna in življenju v gozdu nekoliko oddaljena bitja, saj je njihov dom očem neviden. S svojo čudežno močjo se vila Jasna, na prošnjo cvetličnih otrok, vmeša v dogajanje v Starem gozdu, ki trola Borka spodbudi k usodnemu dejanju.

Vila Jasna torej predstavlja modrost, nepojmljivo in skrivnostno, ki človeka usmerja na način, da se sam uči iz svojih napak. Prav na tak način dobra vila Jasna poduči trola Borka. Tako Bork sam, preko izkušnje spozna, kako hudobna in predvsem nespametna so bila njegova dejanja. Zelo mu je žal za vse kar je hudega storil in več kot pripravljen je, da popravi škodo, ki jo je storil. In ker je narava sveta in življenja takšna, da hudobija ni obsojena na večno trpljenje, če je le pripravljena spremeniti se v dobro, tudi Bork dobi priložnost, da popravi storjeno škodo. Še več, Bork je z odprtimi rokami sprejet v skupnost Starega gozda. Dobi svojo nalogo, ki jo vestno opravlja in s tem pomembno bogati skupno življenje prebivalcev Starega gozda.

Sporočilo zgodbe je jasno. Egoizem se ne splača, saj slej ko prej vodi v lastno uničenje. Kljub vsesplošnim egoističnim praksam, ki smo jim priča v družbi in svetu, pa ego ni nepotreben fenomen in ga je moč uporabiti v konstruktivne in blagodejne namene. Poleg tega skuša zgodba prikazati več-dimenzionalnost življenja, ki jo predstavljajo različne vrste prebivalcev Starega gozda- trol, živali, škratki, cvetlični otroci, vilinci in Mati Zemlja, kot tista življenjska inteligenca, ki je človek še do danes ni spoznal.

Da bi (preobraženi) trol Bork čim bolj zaživel in postal zvesti prijatelj otrok, sva s sestro izdelali kroj, s pomočjo katerega starši lahko sami sešijete trola Borka. S tem sva želeli staršem ponuditi še ustvarjalni izziv. Kroj najdete na zadnji platnici knjige. Seveda je že narejenega Borka mogoče tudi kupiti.

Pogovor z avtorico slikanice si lahko ogledate tukaj.

 

Otrok je preteklost v nas. Otroci so naša prihodnost. Da bi počastili svojo preteklost in ustvarili lepšo prihodnost,
v sedanjosti trenutka, s spoštovanjem in ljubeznijo poskrbimo za naše otroke.