Izdelava waldorfske punčke

Izdelava waldorfSke punčke je prav poseben proces, kjer se skozi roke počasi izoblikuje podoba punčke, ki je edinstvena. Izraz na obrazu, barva in velikost oči, barva las in pričeska, polnost in velikost telesa, vse to se izoblikuje v punčkin edinstven karakter, ki ji da pridih življenja.

Izdelava waldorfskih punčk je v zadnjih letih postala zelo priljubljena. V skladu s tem se je razvilo tudi veliko tehnik in krojev, ki jih lahko najdete opisane v različnih knjigah o izdelavi waldorfskih punčk.

Ne glede na to, katero tehniko si boste izbrali, za izdelavo waldorfske punčke potrebujete nekaj osnovnega materiala:

• Jersey
Na tržišču obstajata dve vrsti jerseya za izdelavo waldorfskih punčk. Jersey izdelan na Nizozemskem je dvojno pleten in zato obojestranski. Švicarski jersey pa je eno stranski (ima pravo in nepravo stran) in je nekoliko bolj trd od nizozemskega.

• Tubularna gaza
Je krožna gaza različne širine. Širina gaze izberemo glede na velikost glave ki jo želimo imeti. Za velikost glave najbolj običajne 40 cm velike punčke, je primerna gaza širine 6 do 8 cm.

• Igla za punčke
Je posebna igla, dolga 12 do 13 cm z zelo tankim ušesom. Dolžina igle omogoča šivanje skozi dele telesa kot so glava in trup, za katere je navadna igla prekratka, njeno tenko uho pa omogoča, da sledovi vhoda in izhoda igle na jerseyu ne ostanejo vidni.

• Barva za ličke
Je naravna voščenka rdeče barve, s katero pobarvamo lička punčki.

• Močnejša vrvica
Močnejšo vrvico potrebujemo predvsem za izdelavo oblike glave in za pritrjevanje punčkinih rok in nog pri tehniki z gumbom.

• Volna za izdelavo las
Za izdelavo las lahko uporabljamo več vrst volne. Najbolj pogosto se uporablja moher volna primerne barve. Zelo priljubljena je tudi boucle volnA ki daje kodrast videz pričeske.

Nekaj od opisanih materialov za izdelavo waldorfske punčke lahko kupite tudi v najini spletni trgovini PAPAGENO.

 

Otrok je preteklost v nas. Otroci so naša prihodnost. Da bi počastili svojo preteklost in ustvarili lepšo prihodnost,
v sedanjosti trenutka, s spoštovanjem in ljubeznijo poskrbimo za naše otroke.