Navodila za izdelavo trola Borka

Pred kratkim sva s sestro izdali slikanico z naslovom NENAVADNA DOGODIVŠČINA TROLA BORKA. Glavni junak zgodbe je trol Bork, nagajivo, nesramno in razbojniško bitje, ki skozi zgodbo spozna, da se egoizem ne splača in da je potrebno spoštovati naravne zakone.

Da bi (preobraženi) trol Bork čim bolj zaživel in postal zvesti prijatelj otrok, sva s sestro izdelali kroj, s pomočjo katerega starši lahko sami sešijete trola Borka. S tem sva želeli staršem ponuditi še ustvarjalni izziv. Kroj najdete na zadnjih platnicah knjige, navodila pa si lahko preberete tukaj.
Seveda je že narejenega Borka mogoče tudi kupiti.NAVODILA


Navodila najprej preberite v celoti, predno začnete s samo izdelavo trola.

Potrebujete:

• volnen filc debeline 1 mm, 60 x 60 cm ( lahko uporabite tudi kakšno drugo, primerno trdo in neraztegljivo blago iz naravnih materialov).
• 250g volne za polnjenje (po želji lahko uporabite tudi poliestrsko polnilo ali mešanico volne in bombaža)
• Umetno krzno za lase 18 x 15 cm
• Pliš za hlače 20 x 16 cm
• Šivalni stroj
• Škarje
• Volneno predivo bele, zelene in črne barve
• Debelejšo močno nit za spajanje rok in nog
• Nit za oblikovanje telesa v barvi trola (nit za vezenje)
• 4x gumbe ( cca. 2 cm premera) ali kos umetnega usnja
• Lepilo (samo v primeru, če boste pritrdili roke in noge s tehniko z umetnim usnjem)
• Iglo za suho filcanje
• Iglo za punčke (daljša igla za oblikovanje igrač; igla je dovolj dolga, da greš z njo lahko skozi vse dele igrače)
• Rdeča voščenka
• Bucike
• Kis, hrastovo lubje in vrvica (če se odločite blago ali filc sami barvati, lahko pa uporabite že barvno blago)
Ves material za izdelavo trola lahko tudi kupite na spletni strani www.papageno.si.

Nekaj splošnih napotkov:

Nevidni šiv se uporablja za pritrjevanje posameznih delov kot so nos, ušesa in popek na glavo oz. telo. Uporablja se tudi pri zapiranju odprtin na nogah in rokah ter pri repu. S tem šivom prišijemo dva različna kosa blaga enega na drugega, pri čemer šivi ostanejo nevidni.

Naudarjanje je enostaven šiv, s katerim nabiramo blago. Uporabljamo ga pri zapiranju krožnih odprtin. Naudarimo ob robu kroga, potegnemo in zavežemo.


Polnjenje: igrača mora biti dovolj trdo napolnjena, da ne izgubi svoje oblike. Pri polnjenju si pomagajte s palico, škarjami, lahko tudi ročajem kuhalnice ali kakšnim podobnim predmetom. 

Šivanje: posamezne dele zašijemo skupaj strojno po navodilih. Na mestih vzorca, kjer je narisana izboklina, pusti odprto. Skozi te odprtine se polnijo posamezni deli telesa, ki jih kasneje ročno zašiješ. 

Navodila za barvanje filca: v posodo z vodo dodamo cca. 1 dcl kisa za vlaganje. Vodo zavremo in vanjo potopimo filc. Pustimo kuhati 30 min. V drugi posodi najprej zavremo vodo, nato dodamo nekaj žlic hrastovega lubja (toliko da se voda močno obarva rjavo) in kuhamo 1 uro. Filc vzamemo iz vode s kisom, ohladimo pod mrzlo vodo in ga zmečkamo v kepo; tako se filc ne obarva enakomerno, temveč dobimo lisasto barvo. Kepo zavežemo, da ohrani obliko in jo potopimo v vodo s hrastovim lubjem. Kuhamo 1 uro, filc vzamemo ven, ohladimo in razpremo. Če barva ni dovolj temna, filc ponovno potopimo v vodo z lubjem in kuhamo dokler se ne obarva do želene barve.
Na ta način lahko barvate tudi druge naravne materiala, obarvani filc pa lahko kupite tudi na www.papageno.si.

IZDELAVA

Blago za izdelavo trola najprej pobarvaj (glej navodila za barvanje), posuši in zlikaj. Blago prepogni na polovico in nanj nariši 2x nogo, 2x roko in 2x ušes. Vse dele najprej zašij po črti in jih nato izreži z 0,5 cm širokim robom. 

Na blago nariši 2x telo (1x obrnjeno), 2x stranski del glave (1x obrnjeno), 1x sprednji del glave in 1x zadnji del glave. Vse dele izreži z robom 0,5 cm. 

Nato nariši še 1x krog s premerom 6 cm (nos), 1 x krog s premerom 4 cm (popek) ter trak velikosti 22 x 2 cm (rep). Vse to izreži po črti, brez dodanega roba. 

Telo: vzemi en del telesa, položi obe točki B eno na drugo in zašij od točke A do točke B (glej sliko), tako se izoblikuje bok. Enako stori z drugim delom (pazi da bo bok simetričen glede na prvega). Nato položi oba dela skupaj, spni z bucikami in zašij (kjer je označeno pusti odprto). Obrni in napolni telo. Zašij odprtino z nevidnim šivom. 

                                     


Glava: zašij vse dele glave skupaj (sprednji del in stranski del, stranski del in zadnji del, zadnji del in stranski del ter stranski del in sprednji del). Obrni glavo in jo napolni. Ko je glava povsem napolnjena z nitjo za vezenje naudari spodnji rob glave, močno potegni skupaj, da zapreš odprtino, in zaveži. 

Nos: z nitjo za vezenje v barvi trola naudari nos ob zunanjem robu, ga napolni s polnilom, močno potegni in zaveži. Tako dobiš kroglo. Nos postavi na ustrezno mesto na glavi in ga prišij z nevidnim šivom na obraz. Začni na vrhu nosa, šivaj naokoli in končaj zopet na vrhu. Z isto nitjo oblikuj še nosnice. Začni v točki 1 in pridi ven v točki 2, vbodi v točki 3 in pridi ven zopet v točki 1. Potegni , izoblikuje se ti prva nosnica. Vdeni v bližini točke 1, pridi ven v točki 4, vbodi v točki 5 in pridi ven pri točki 1. Oblikovana je še druga nosnica (glej sliko).

                        

Oči: določi mesto, kjer naj bodo oči ( različne pozicije oči dajo različen izraz na obrazu, zato se malo poigraj in določi mesto, ki bo dalo trolu izraz ki si ga želiš). Oblikuj belo volneno prejo v kroglico in jo položi na mesto kjer naj bo oko. Z iglo za suho filcanje sfilcaj volno na glavo. Vzemi zeleno volno in jo oblikuj v manjšo kroglo, namesti na belo volno in zopet filcaj z iglo toliko časa, da se volna dobro prime glave. Enako naredi še z črno in na koncu belo volno (glej sliko).

Na notranjih kotičkih očesa naredi očesne vdolbine. Nit za vezenje vpelji v iglo za punčke. Vdeni iglo na zadnji strani glave in pridi ven v kotičku očesa. Potegni nit skozi glavo tako, da na zadnji strani glave del niti še vedno gleda ven. Vdeni iglo zopet v kotičku očesa, nekaj mm stran od mesta izhoda igle in pridi ven na zadnji strani glave (glej sliko). Z isto nitjo ponovi postopek še za drugo oko. Konca niti na zadnji strani glave potegni in zaveži. Tako se izoblikujejo vdolbinice v kotičkih očesa. Skrij konce niti v notranjost glave. 

Usta: Najprej naredi vdolbinice v kotičkih ust po enakem postopku, kot je opisan za izdelovanje očesnih vdolbinic, le da tokrat z iglo prideš ven na mestu, kjer se končajo usta. Ponovi še na drugi strani. Tako se oblikujeta vdolbinici ustnih kotičkov. Sedaj naredi še usta. Vdeni iglo zopet na zadnji strani glave (1), pridi ven v levem kotičku ust (2), vdeni iglo v desni kotiček ust (3) in pridi na zadnji strani glave ven (4). Konca niti rahlo potegni in zaveži (glej sliko). 

                                       

Brada: Ponovi postopek kot je opisan za izdelovanje očesnih kotičkov, le da tokrat z iglo prideš ven na stičišču brade in vratu na sredini, nato na desni in na zadnje še na levi strani.
Z nevidnim šivom prišij glavo na telo. 


Roke:
Tehnika z umetnim usnjem: iz umetnega usnja izreži 2 kroga s premerom 2 cm. Položi roki pred sabo simetrično ena na drugo, tako da sta oba palca obrnjena na notranjo stran. Kroga nalepi na notranjo stran rok, tam kje se bosta roki stikali s trupom (glej sliko). Ko se lepilo posuši, previdno obrni roke. Pri obračanju prstov si pomagaj s palico ali palici podobnim predmetom, vendar pazi, da pri tem ne strgaš blaga. Roke napolni s polnilom in z nevidnim šivom zašij odprtino. Postavi roke na primerno mesto ob telesu tako, da sta palca obrnjena navzgor. Označi mesto na notranji strani roke (tam kjer je zadaj nalepljeno usnje) in na telesu , kjer bodo roke pritrjene na telo. V šivanko za punčke napelji močno in vsaj 1 m dolgo nit. Za večjo trdnost vedno delaj z dvojno nitjo. Šivanko vdeni na označenem mestu na notranji strani roke (točka 1) in pridi ven na drugi strani roke (točka 2). Iglo nato vdeni zopet v isto luknjo, kjer je šivanka prej izstopila (točka 2) in izstopi na notranji strani roke, 0,5 cm stran od prvega vboda šivanke (točka 3). Vdeni šivanko v telo na označenem mestu (točka 4) in izstopi na označenem mestu na drugi strani telesa (točka 5). Ponovi opisan postopek še na drugi roki; vdeni v točko 6, izstopi v točki 7, vdeni zopet v točko 7, pridi ven v točki 8, vdeni v telo v točki 9 in izstopi v točki 10. Ko pripelješ nit na drugo stran telesa, primi oba konca niti, potegni in ob tem močno stisni roke ob telo (najbolje je, da ti pri tem nekdo pomaga, ali pa si pomagaj s koleni) in zaveži. Naredi vsaj 3 vozle. Skrij konce niti v roko ali telo.
 
• Tehnika z gumbi: previdno obrni roki. Pri obračanju prstov si pomagaj s palico ali palici podobnim predmetom, vendar pazi, da pri tem ne strgaš blaga. Roke napolni s polnilom. Postavi roke na primerno mesto ob telesu tako, da sta palca obrnjena navzgor. Označi mesto na notranji strani roke in na telesu , kjer bodo roke pritrjene na telo. Skozi odprtino za polnjenje po sredini prereži polnilo toliko, da vanj lahko potisneš gumb. V šivanko za punčke napelji močno in vsaj 1 m dolgo nit. Za večjo trdnost vedno delaj z dvojno nitjo. Šivanko vdeni na označenem mestu na notranji strani roke (točka 1) in pridi ven skozi odprtino za polnjenje roke. Napelji nit skozi gumb, ga potisni v roko in pojdi s šivanko nazaj skozi odprtino ter pridi ven na notranji strani roke, 0,5cm stran od prvega vboda (točka 3). Vdeni šivanko v telo na označenem mestu (točka 4) in izstopi na označenem mestu na drugi strani telesa (točka 5). Ponovi opisan postopek še na drugi roki. Vdeni v točko 6, izstopi v odprtini, napelji gumb, pridi ven v točki 8, vdeni v telo v točki 9 in izstopi v točki 10. Ko pripelješ nit na drugo stran telesa, primi oba konca niti, potegni in ob tem močno stisni roke ob telo (najbolje je da ti pri tem nekdo pomaga, ali pa si pomagaj s koleni) in zaveži. Naredi vsaj 3 vozle. Skrij konce niti v roko ali telo. Zašij odprtini v roki z nevidnim šivom.

Noge: Razpri spodnji del noge in položi točko A na točko B tako, (glej sliko), da se oblikuje stopalo. Nariši palec in prstni lok (glej sliko). Zašij po črti in odreži odvečno blago. Enako naredi z drugo nogo, le da tokrat narišeš palec simetrično na drugi strani noge. Obrni nogi in jih napolni s polnilom. Nogi pritrdi na telo na enak način kot roki.


           

Prsti na nogi: nariši 3 črte za prste na nogi. Napelji nit za vezenje v barvi trola v šivanko. Naredi vozel na točki 1. Vdeni šivanko v točko 1 in pridi ven na drugi, spodnji strani noge. Pripelji nit čez prste noge in zopet vbodi v točko 1. Pridi ven na vrhu prstov v točki 2. Vdeni zopet v točko 2 in pridi ven v točki 3. Ponovi opisan postopek dokler ne oblikuješ vseh 4 prstov. 

Ušesa: ušesa obrneš, narišeš notranji obris in prešiješ. Določi mesto ušes in jih z nevidnim šivom prišij na glavo.

                                                 

Lasje: za lasuljo izreži 14 x 14 cm velik kos umetnega krzna. Namesti jo na glavo in sicer tako, da en rob krzna poteka spredaj, od ušesa preko čela na drugo stran do drugega ušesa in zadnji rob od ušesa preko spodnjega dela glave na zadnji strani do drugega ušesa. Pred obema ušesoma se vogala lasulje stikata. Druga dva robova krzna potekata okoli ušes. Prišij lasuljo v koncentričnih krogih na glavo, začni z zunanjim krogom ki poteka po robu lasulje. Prišij robova lasulje okoli ušes. 

Rep: prepogni trak po dolžini na polovico in ga vzdolžno zašij. Konec repa ovij s kosom umetnega krzna velikosti 3 x 4 cm in zašij. Na zadnji strani razparaj šiv na ustreznem mestu za rep. Potisni konec repa med filc in ga z nevidnimi šivi močno zašij. 

Popek: naudari rob popka, potegni in močno zaveži. Prišij popek na ustrezno mesto na trolovem trebuhu z nevidnim šivom in v sredini popka naredi šiv. 

Pobarvaj lička in nos trola rdeče. 

Hlače: prepogni blago na polovico in nariši hlače (kroj hlač najdete na koncu navodil). Izreži hlače pri čemer dodaj rob širine 1 cm. Zarobi robove na odprtinah za noge in rob na zgornjem del hlač v pasu. Položi hlače lice na lice in zašij oba stranska šiva. Zašij mednožni šiv. Na zadnji strani hlač naredi gumbnico, ki služi kot luknja za rep. Obleči hlače in potisni rep skozi luknjo. 

 

Vaš trol je končan!

V kolikor karkoli ne boste razumeli, nama lahko pišete na elektronski naslov ali pokličete po telefonu.

Zelo bova tudi veseli, če nama pošljete slikico vašega trola. Slika bo objavljena v spodnji galeriji.

Želiva vama veliko užitkov pri ustvarjanju! 


avtorske pravice: Sonja Jamnik in Gita Mateja de Laat

Galerija trolov Borkov

Izdelala: Jerneja Pavček
Izdelala: Jerneja Pavček
Izdelala: Snježana Šlankovič
Izdelala: Snježana Šlankovič

Otrok je preteklost v nas. Otroci so naša prihodnost. Da bi počastili svojo preteklost in ustvarili lepšo prihodnost,
v sedanjosti trenutka, s spoštovanjem in ljubeznijo poskrbimo za naše otroke.